piątek, 7 października 2016

Smak zależy od przypraw

zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem
To jak przyprawiać jest bardzo ważną sprawą. Niestety najsmaczniejsze są zazwyczaj chemikalia spożywcze (min. przyprawy z glutaminianem sodu), więc kiedy ktoś chce zacząć zdrowo jeść to pierwszym problemem jest to, że ta zdrowa dieta nie smakuje aż tak dobrze, albo poprostu inaczej. Trzeba się odzwyczaić od chemicznych smaków i przyzwyczaić do tych bardziej naturalnych. Do zmiany smaków bardzo przydatne są przyprawy. Jeśli ktoś jest przyzwyczajony do kucharka to może go zamienić na sól. Tak samo jeśli ktoś dodaje do zup proszki zupne z torebki, trzeba trochę więcej posolić i będzie dobrze.

Polecam takie proste przyprawy naturalne do potraw:

mięsa wieprzowe pieczone i smażone bez panierki:

  • dużo majeranku
  • dużo pieprzu ziołowego
  • sól
  • pieprz czarny
  • papryka ostra

Kurczak:
  • curry
  • imbir
  • sól
  • zioła prowansalskie
  • papryka słodka i ostra
  • pieprz ziołowy

Warzywa duszone, sosy warzywne:
  • świeże zioła
  • sól
  • zioła prowansalskie
  • papryka słodka
  • liście laurowe
  • pieprz ziołowy

Zupy:
  • sól 
  • pieprz czarny
  • suszone warzywa
  • ziele angielskie

Sosy i zupy można łatwo sprawdzać, co chwile smakować i dosalać lub dopieprzać, raczej nie ma ryzyka, że się zepsuje. Na początek najlepiej odstawić wszystkie "przyprawy do...", a jeszcze lepiej czytać składy takich przypraw czy nie ma żadnych dodatków, których byśmy nie chcieli. Zdarzają się fajne przyprawy do, które w składzie mają same zioła i sól, np: Przyprawa do sałatek, nie pamiętam jakiej firmy. W każdym razie warto zwrócić na to uwagę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz