Kukurydza jest bardzo łatwym zbożem do uprawy, w dodatku jest bardzo kaloryczna, więc można się nią najeść, co bardzo ułatwia przejście na własne jedzenie. Podobnie jak ziemniaki i groch.
Przechowujemy ją w postaci suszonej i robimy z niej głównie popcorn, ale można ją również namoczyć, ugotować i dodać do sałatki, albo do obiadu zamiast ziemniaków. Łatwo ja zmielić, następnie zmieszać z wodą i upiec podpłomyki, albo nawet pizzę. I to będzie super bo kukurydza nie zawiera glutenu.
obieranie z liści i odrzucanie spleśniałych, we dwoje zrobiliśmy to w pół godziny, część ziaren odstawiamy do siewu w przyszłym roku |
Ma tylko jeden mankament - bardzo ją lubią dziki, więc lepiej ja siać tylko na ogrodzonym polu. Dziki są sprytne, specjalnie przewracają te wysokie kłosy a potem jedzą z ziemi. Niestety kukurydza zwabia dziki z daleka.
zdrowych kolb zostało pół skrzynki |
tyle było całego zbioru, za rok będzie 10 takich |
Niektórzy twierdzą że nie trawią kukurydzy, nie smakuje im, i uważają że to jest pasza dla zwierząt. Moim zdaniem to jest zalezne od grup krwi. Możliwe że grupa zero nie trawi kukurydzy, natominast moja grupa A trawi świetnie.
to nasz marny rządek niskich kukurydz |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz